Uteč a fixuj. To jsou trendy roku, který u hypoték překonal několik nej

Zájem o vlastní bydlení neochladl ani v době pandemie, takže banky a spořitelny hlásí rekordní rok 2020. Až třetinu uzavřených hypotečních smluv tvořilo refinancování. Průměrná výše hypotéky vzrostla o téměř 400 tisíc.

Vydáno: 19. 1. 2021
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

315 miliard korun. Tolik podle odhadu skupiny ČSOB loni na bydlení půjčily banky a stavební spořitelny. Objem poskytnutých hypoték v loňském roce dosáhl 250 miliard korun, což je nejvíce v české historii. Tyto úvěry meziročně v objemu narostly o 38 procent.

„Za rekordním nárůstem je především trvající zájem Čechů o řešení vlastního bydlení a velmi nízké úrokové sazby, které od dubna loňského roku prakticky stále klesaly,“ komentoval loňský rok člen představenstva ČSOB Jan Sadil.

Obdobná situace platí i pro úvěry od stavebních spořitelen. Ty loni poskytly úvěry v objemu 65 miliard korun, meziročně o 36 procent více.

„Současná pandemická situace trh, možná překvapivě, nezasáhla. Lidé berou bydlení jako bezpečný přístav a ochranu svých úspor, proto zájem o úvěry na bydlení prudce vzrostl,“ dodal generální ředitel Hypoteční banky Jiří Feix, který je od Nového roku zároveň předsedou představenstva největší domácí stavební spořitelny ČMSS.

Jednička na trhu skupina ČSOB, která zahrnuje Hypoteční banku a Českomoravskou stavební spořitelnu, loni poskytla úvěry v objemu přes 86 miliard korun (61 miliard v Hypoteční bance a 25,1 miliardy v ČMSS). Česká spořitelna pak v objemu 67 miliard korun. Komerční banka zveřejní celoroční výsledky kvůli kótování na burze až v únoru.

Průměrná výše hypotéky za loňský rok podle společnosti Fincentrum & Swiss Life Select poskočila o více než 380 tisíc korun.

Trh táhlo refinancování
Nutno dodat, že v loňském rekordním roce nešlo jen o zcela nové hypotéky, až třetinu totiž tvořilo refinancování stávajících úvěrů.

„Byl poměrně značný zájem o refinancování, protože úrokové sazby dosahovaly v průběhu 2020 svého dna a hypoteční úvěry se daly sjednávat se sazbou lehce nad 1,5 %. Byl také zájem o delší fixace na sedm až 10 let,“ uvedla analytička společnosti Partners Lucie Drásalová.

„Zhruba každá čtvrtá z našich hypoték je výsledek refinancování původně konkurenční hypotéky,“ potvrdil za Českou spořitelnu její mluvčí Filip Hrubý. On i Drásalová také uvádějí, že byl zájem o delší fixace úrokové sazby. Dvě třetiny nových hypoték od České spořitelny byly fixovány na 8, 10 i více let.

„Obliba dlouhých fixací je reakcí klientů na vývoj hypotečního trhu v posledních letech, zejména na sérii zpřísnění opatření centrální banky, jimiž v předpandemickém období výrazně ovlivnila charakter poptávky po nových hypotékách.

Česká národní banka (ČNB) však loni parametry, které musí banky u žadatelů o úvěr hlídat, uvolnila. Prvního dubna zrušila limit DTI (poměr výše celkového zadlužení žadatele o úvěr a výše jeho čistého ročního příjmu) a uvolnila limity LTV (udávající maximální hodnotu úvěru vůči odhadované ceně nemovitosti) a DSTI (podíl celkové výše všech měsíčních splátek na čistém měsíčním příjmu žadatele o úvěr). V červenci pak zrušila i DSTI a uvolnila parametr LTV u hypotečních úvěrů na nemovitost k pronájmu.

Co se ovšem v důsledku dopadů covidu na hospodářství zpřísnilo, bylo zkoumání zdroje příjmu žadatelů. „Jsou profese, které byly značně poškozeny pandemií, jako jsou cestovní ruch, umělecká činnost, gastronomie atd.,“ vysvětlila Drásalová.

Banky také uvažují o zkracování fixací, právě kvůli vysokému podílu refinancování. Banky smějí účtovat při předčasném splacení pouze administrativní náklady. Toho logicky využívají spotřebitelé a je to voda na mlýn zprostředkovatelům.

„Banky se ovšem musejí bránit dramaticky zvýšeným úrokovým rizikům při předčasném splácení hypoték, o která se nesmějí ‚podělit‘ se spotřebiteli, a razantně začaly zkracovat období fixace úrokových sazeb,“ tvrdí Vladimír Staňura, hlavní poradce České bankovní asociace.

Předpověď pro rok 2021: růst sazeb, stabilizace cen nemovitostí

Vysoká poptávka po úvěrech na bydlení podle ČSOB přetrvá. „Můžeme očekávat mírnou korekci v řádu do 10 procent, zájem o úvěry na bydlení bude ale i nadále velmi silný,“ dodal Jan Sadil.

Úrokové sazby mohou letos mírně růst, první signály se podle ČSOB objevily už koncem minulého roku. To potvrzuje i Filip Hrubý z České spořitelny. Příčinou růstu bude podle něj především zvyšování sazeb na mezibankovním trhu.

„Nejspíš včetně repo sazby ČNB (za kterou si banky od centrální banky půjčují - pozn. red.), a to v reakci na počínající rychlé oživení české ekonomiky,“ vysvětlil mluvčí.

Zdroj: SeznamZprávy.cz