Začátek školního roku je drahý. Rychlé půjčky jsou ale ještě dražší

Na začátku školního roku přicházejí starosti o pořízení či doplnění výbavy do školy, platby za kroužky, obědy, družinu, dopravu a další. Obstarání těchto položek v jednom měsíci je náročné hlavně pro rodiny s více dětmi.

Vydáno: 1. 9. 2021
Kategorie: Spořím si
Zdroj: PartnersNews

Vyvarovat se je přitom podle odborníků třeba bezhlavým nákupům a hlavně rychlým půjčkám na lákavé zboží. Nejenže jejich úroky patří k těm vyšším, ale stávají se abnormální v momentě, kdy se dlužník opozdí se splátkou. Což byl případ i paní Evy z Prahy, která si takto půjčila deset tisíc korun. V telefonní zprávě jí hned po sjednání přišla informace, že nejpozději do 30 dnů má vrátit 13 tisíc korun. To odpovídá úroku ve výši zhruba 360 procent a RPSN (roční průměrné sazbě nákladů) okolo 2 230 procent. Celou půjčku ale neměla z čeho vyrovnat, a tak ji nezaplatila v plné výši. Firma proto uplatnila vyšší zúročení vypůjčených peněz. Za nedodržení smluvních podmínek si připočítala poplatek ve výši 25 procent z vypůjčené částky, tedy 2500 korun.

Rychlé půjčky vycházejí vždy jen draho
Podle finanční poradkyně skupiny Partners Lucie Baslové není příběh paní Evy žádná výjimka. Na rychlé půjčky a nepřiměřeně vysoké úroky z prodlení doplácí mnoho lidí. Jejich příběhy končívají i obstavením účtu, v horším případě i nemovitosti.

„Lidé si je obvykle sjednávají pod marketingovým tlakem a bez rozvahy a na to jejich poskytovatelé sázejí. Často si přitom půjčují na zbytné zboží, jako je drahé oblečení či elektronika,“ vysvětluje finanční poradkyně.

I výbavu do školy proto doporučuje rodičům pořizovat vždy s chladnou hlavou a střídmě.

„Důležité je se nenechat zlákat reklamou, například na nový krásný odlehčený batoh, který je ale v porovnání s ostatními o desítky procent dražší,“ upozorňuje a přidává i pět základních rad, jak se vyvarovat unáhleným nákupům na dluh.

Pět rad, jak se zbytečně nezadlužit

1: Střídmé nakupování – Při nákupech je dobré se držet pravidla raději méně než více. Spotřebního zboží bývá na trhu přebytek, cokoli se dá kdykoli dokoupit.

2: Zboží v akci – Obchodníci se počátkem školního roku předhánějí v nabídce vybavení pro děti. Vyplatí se proto sledovat akční nabídky třeba i u řetězcových prodejců.

3: Rozložení nákupu – Nekupovat veškeré věci najednou. Ještě před samotným nákupem je praktické projít loňské vybavení a sepsat si pouze věci, které je třeba doplnit. I přezůvky z předchozího školního roku poslouží i v září.

4: Nepůjčovat si na školní vybavení – Na nákupech je důležité umět říci NE všudypřítomné nabídce rychlých půjček. Při nedostatku peněz je třeba se uskrovnit, v krajním případě požádat o půjčku někoho v rodině. Vždy však jen na to nejnutnější.

5: Nepřistupujte na platbu později – Stejně jako rychlé půjčce je dobré se při nákupech vyvarovat nabídky na pozdější platbu. I to je půjčka, za kterou, především při zpožděné splátce, kupující draze zaplatí.

Zdroj: e15.cz