Krotitelé dluhů od 6. září na ČT1

Třináct konkrétních příběhů lidí, kteří se potýkají s životem na dluh. Pátá řada cyklu Krotitelé dluhů přináší řešení jejich často svízelné situace. Dostanou se za pomoci finančních poradců z Partners z dluhové pasti? Odpovědi přináší díly, které vysílá ČT1 každé pondělí od 6. září 2021 ve 21:55. Režie Jakub Motejzík.

Vydáno: 6. 9. 2021
Kategorie: Vaše příběhy
Zdroj: PartnersNews

Luboše, nadějně podnikajícího ve výrobě chlazených jídel, a lékárníka Pavla, který si otevřel výdejny léků v nedostupných oblastech, spojují finanční problémy způsobené opatřeními souvisejícími s pandemií koronaviru. Nejsou jediní, které vládní restrikce srazily na dno. Právě jim jsou věnovány první dva díly cyklu.

„Řekli jsme si, že právě teď je ten správný čas přijít s pátou řadou našeho reality formátu,“ zamýšlí se kreativní producent z brněnského studia ČT Dušan Mulíček. Zdůrazňuje, že zatímco některé díly sledují osudy lidí z podnikatelského prostředí, jiné se věnují těm, kteří přišli o práci.

„Náš reality formát reaguje na stále rozšířenější jev naší současnosti, kterým je zadlužování osob a domácností,“ doplňuje režisér Jakub Motejzík a dodává: „Život na dluh s sebou ovšem nese i značná rizika, která si často uvědomíme až ve chvíli, kdy nám takzvaně teče do bot. Co na začátku vypadá jako snadné, se po určitém čase může stát neřešitelné. V tuto chvíli se na scéně objevují poradci na finanční gramotnost a ukáží, kde děláme často zbytečné chyby, a hledají cestu, jak s co nejmenšími ztrátami z problémů ven.“

Jednotlivé případy tvůrci vybírali z reakcí na výzvu ČT, další vyhledali sami. Klíčem byl výsledný mix zajímavých osobních i podnikatelských příběhů, které by měly pokrýt zájem širokého spektra diváků. Důležitým kritériem byl samotný příběh a možnost edukace z výsledného řešení. Každý námět nejprve důkladně ověřili a teprve po obhlídkách rozhodli o jeho natočení.

„Nechceme poučovat, ale doporučovat. A díky návodu našich odborníků, kteří pořadem provázejí, a našim silným příběhům, přimět lidi k jednoduchému kroku, tedy zamyslet se a situaci řešit. Chceme zdůraznit například i to, že krize může být renesancí řemesel, protože spousta lidí nedělá to, čím se vyučila a co vystudovala,“ uzavírá dramaturg Richard Komárek.

Režie: Jakub Motejzík // hlavní scenáristka: Lenka Králová // dramaturg: Richard Komárek // hlavní kameraman: Tomáš Svoboda // vedoucí produkce: Hana Kopecká // výkonný producent: Pavel Plešák // kreativní producent: Dušan Mulíček