Hvězdní zkrachovalci. Maradona na koksu, Ronaldinho ve vězení

Během fotbalové kariéry vydělali jmění. I tak ale kvůli špatně investovaným penězům skončili v osobním bankrotu. Poradíme vám, jak nedopadnout stejně špatně.

Vydáno: 31. 1. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Diego Maradona

Neřízená střela na hřišti i mimo něj. Vydělané miliony utratil za tuny koksu a prostitutek. Investovat vůbec neuměl. V posledních letech svého života musel kvůli finanční nouzi absolvovat hodně bizarní trenérská angažmá.

Paul Gascoigne

Fotbalového baviče a bouřliváka milovala celá Anglie. Kvůli závislosti na alkoholu a tvrdých drogách ale skončil se zničeným zdravím na dně. S penězi to podobně jako spousta dalších fotbalistů neuměl. Kvůli daňovým únikům musel vyhlásit bankrot.

Ronaldinho

Brazilský míčový kouzelník se stal miláčkem fanoušků v Barceloně, PSG i AC Milán. Bohémský život a špatné investice ho ale přivedly na buben. Za falšování dokladů a praní špinavých peněz dokonce skončil v paraguayském vězení.

David James

Bývalý brankář anglické reprezentace vedl nákladný život plný luxusu. Špatné investice do aut, nemovitostí a pochybných investičních společností ho dostaly do velkých dluhů. Po bolestivém rozvodu musel vyhlásit bankrot a rozprodat svoje osobní věci.

Brad Friedel

Americký brankář chytal v Premier League až do 44 let. Dost času, aby si vydělal peníze, které zajistí i jeho děti. Na rozdíl od flamendrů z našeho seznamu sice nehřešil v barech ani kasinech, všechny peníze však investoval do fotbalové akademie v Ohiu, která nakonec zkrachovala. 

Nebuďte jako oni

Mistr Sun ve svém traktátu Umění války napsal, že neporazitelnost tkví v obraně a možnost vítězství v útoku. Tento princip je zásadní ve sportu i ve světě investic. Nepřekvapí, že právě obrana hraje u nejlepších investorů prim. Jestli chcete investovat, doporučujeme držet se následujícího desatera:

1) Vyvarujte se drahých chyb, které vedou k trvalé ztrátě peněz. Základem je nedostat fatální zásah, po kterém se většina úspor vypaří (game over). U každé zvažované investice si položte otázku: Jaká je pravděpodobnost, že o své peníze nenávratně přijdu?

2) Pořádně se naučte pravidlo číslo jedna. Je zdaleka nejdůležitější.

3) Vyhýbejte se šarlatánům a podvodníkům. Jak je bezpečně poznat? Slibují zázračné strategie a obří výnosy. O rizicích buď nemluví vůbec, nebo je bagatelizují. Například finanční letadlo J.O. Investment klientům slibovalo roční výnos třicet, padesát či sto procent. Zřejmě podle aktuální nálady pilota.

4) Potřebujete akcie. Ty představují zdaleka nejefektivnější aktivum, které na dlouhém horizontu dokáže s přehledem porazit inflaci.

5) Důsledně diverzifikujte. Žijeme v rychle se měnícím světě. Přicházejí různé krize a občas bankrotují i údajně neporazitelné firmy. Další se vydávají na bolestivý ústup ze slávy. Pokud držíte akcie jen dvou či tří firem, jste hodně zranitelní. Místo toho investujte do akciových fondů, které drží desítky nebo stovky různých akcií.

6) Nesnažte se časovat trh. Pokud byste ve dvacetiletém období 1996–2015 drželi americké akcie, získali byste výnos 8,2 % ročně. Pokud byste ovšem promeškali dvacet nejlepších burzovních dnů (zrovna byste stáli mimo trh), smrskl by se váš výsledek na pouhých 2,1 % ročně!

7) Buďte trpěliví. Akciový trh je mechanismus, který přerozděluje bohatství směrem od netrpělivých k těm trpělivým. Buďte stále zainvestovaní.

8) Ignorujte prognostiky. Nikdo ve skutečnosti neví, co bude zítra. Tím méně za rok či za deset.

9) S alternativními investicemi opatrně. Private equity, hedge fondy, fondy kvalifikovaných investorů, komodity včetně zlata. Alternativy v portfoliu nutně nepotřebujete a pokud o ně máte zájem, měly by mít jen okrajovou roli.

10) Investování je místy pořádná jízda. Zvykněte si na to!

Tento text vznikl ve spolupráci se společností Partners.

Zdroj: fotballclub.cz