Rok 2022: Obrat Partners dosáhl 3,5 miliardy Kč

Rok 2022 přinesl finanční skupině Partners další růst. Obrat celé skupiny dosáhl 3,5 miliardy Kč a skupina tak meziročně vyrostla o 13 %. Dařilo se zejména v oblasti pojištění a také investic. Výrazně posílila zejména pojišťovna Simplea, penzijní společnost Rentea a nemovitostní fond Trigea, dobrých výsledků dosáhla také investiční společnost Partners. Zásadním byznysovým cílem pro rok 2023 je start Partners appky a následně také Partners Banky.

Vydáno: 2. 2. 2023
Kategorie: Můj byznys
Zdroj: PartnersNews

Finančně poradenská společnost Partners dosáhla loni obratu 2,35 miliardy Kč, shodně jako předchozí rok, její zisk činil 130 milionů Kč. Vzhledem k propadu hypotečního trhu se společnosti velmi dařilo v oblasti pojištění, výrazně rostly také investice. „Propad úvěrů o 60 % na celkový objem 18 miliard Kč tak byl nahrazen jinými segmenty a poradenská část Partners ve výsledku dosáhla podobných celkových čísel jako loni. To lze považovat za velký úspěch, ale také za varování před přílišnou závislostí na provizních příjmech z hypoték,“ komentuje výsledky Petr Borkovec, ředitel finanční skupiny Partners.

Každá třetí nová smlouva je neživotní pojistka

Výjimečný růst zaznamenala oblast životního pojištění. „Částka 581 milionů korun v podobě celkového ročního pojistného na nových smlouvách životního pojištění představuje pro Partners rekordní výsledek. Jedná se o 16% růst nové produkce, což je na trhu posledních let ojedinělý výsledek, říká Petr Borkovec s tím, že tyto produkty tvoří 31,5 % obratu firmy.

Další rekord padl v oblasti neživotního pojištění, kde Partners sjednali klientům smlouvy za 440 milionů Kč ročního pojistného. Jedná se o 30% růst produkce v pojištění vozů a 40% nárůst v pojištění majetku. Neživotní smlouvy tak tvoří již bezmála třetinu všech nově sjednaných smluv, na obratu firmy se podílí 9,3 %.

Investice ve složitém roce

Navzdory divokému roku na finančních trzích padala historická maxima také v oblasti investic, které se na obratu Partners podílí 32,9 %. „Jednorázové investice jsme v roce 2022 zprostředkovali v rekordní celkové výši 8 miliard Kč a průměrná jednorázová investice vyrostla na 216 tisíc Kč. Růst (5 %) v pravidelných investicích v loňském roce zpomalil a dosáhl na 1,5 miliardy Kč v ročních částkách,“ popisuje investice ředitel skupiny Partners.

Podobně rostoucí trend podílu na celkové provizi jako u neživotního pojištění lze sledovat i u penzijního připojištění. Počet aktivních smluv vyrostl během dvou let ze 155 tisíc kusů a 6,8 miliardy Kč v AUM na 210 tisíc kusů smluv a 12,5 miliardy Kč v AUM.

Sesterské společnosti skupiny Partners výrazně rostly

Úspěšný rok za sebou mají také další společnosti finanční skupiny Partners. Obrat pojišťovny Simplea vyrostl o 51 % na 635 milionů Kč (zisk 70 mil. Kč), loni spustila možnost plného online sjednání pojištění a daří se jí také na slovenském trhu.

Růst obratu o 61 % na 121 milionů Kč má za sebou nemovitostní fond Trigea, jehož zisk dosáhl 30 milionů Kč a klientům spravuje portfolio ve výši 6 miliard Kč. Loni se zaměřil na polský retailový trh, kde úspěšně nakoupil několik komerčních nemovitostí a plánuje v tomto směru nadále pokračovat.

Obrat Partners investiční společnosti, která nyní investorům spravuje 9 miliard Kč, činil 120 milionů Kč. „Velký zájem klientů vzbudil na konci roku nově spuštěný konzervativní fond Partners Rezerva, kam klienti během tří měsíců zainvestovali přes 800 milionů Kč,“ konstatuje ředitelka společnosti Lucie Simpartlová.

Dařilo se také nové penzijní společnosti Rentea. Za rok a půl fungování na trhu získala 51 tisíc klientů a patří tak mezi nejrychleji rostoucí penzijní společnosti na trhu. Pod správou má už 3 miliardy Kč a její obrat dosáhl 23 milionů Kč, i když zatím zůstává v červených číslech.

 

Poboček Partners Market je už 150

Hnacím motorem růstu vždy byl a stále je nábor nových podnikatelů a jejich kariérní úspěchy. „Nejvyšší mety dosáhla nová partnerka společnosti Kristýna Žůrková. Povýšili jsme další tři ředitele a třicítku manažerů. Přijali jsme více než 800 nováčků a pobočkovou síť jsme významně rozšířili,“ konstatuje Petr Borkovec.

Franšízová síť zaznamenala loni obrovský nárůst nových poboček Partners Market napříč všemi regiony. „Za dvanáct měsíců jsme otevřeli 40 nových poboček, což je rekordní skok. Kdyby se dnes spouštěla banka, měli bychom se 150 franšízami pátou největší pobočkovou síť na trhu,“ zmiňuje ředitel Partners. Pro klienty to znamená dostupnost a viditelnost značky, což je pro důvěryhodnost nové banky obrovská výhoda. Byznysově si franšízy drží, a mírně navýšily, svůj třetinový podíl na celkovém poradenském byznysu Partners.

 

 Výhled pro rok 2023

Pro letošek plánuje Petr Borkovec čtyřmiliardový obrat finanční skupiny. „Je méně neznámých, než jakým jsme čelili loni, a můžeme tedy být spíše pozitivně překvapeni. Obrat nových společností ve skupině dále poroste na plánovaných 1,5 miliardy z aktuální 1 miliardy Kč. Porostou i kmeny a doufejme, že i akciové trhy. Rozhodující pro výsledek skupiny v roce 2023 ale bude naše schopnost získat nový obchod a zapracovat a dostat do výkonu startující franšízanty a nováčky. Překvapením může být restart hypotečního byznysu, ale sázet se na něj rozhodně nedá,“ uzavírá.