Spořicí účty: Srovnání za březen 2023. Tři banky nabízejí šestiprocentní úroky

Banky už koncem loňského roku zareagovaly na zvýšení základních úrokových sazeb ze strany ČNB i na aktuální ekonomickou situaci zvýšením úrokových sazeb na svých spořicích účtech. Nyní se sazby již od ledna drží na stejné výši. Nejvyšší úrok tak stále nabízí slovenská VÚB Banka, v závěsu se drží Max banka (dříve Expobank CZ) a UniCredit Bank.

Vydáno: 30. 3. 2023
Kategorie: Spoření
Zdroj: PartnersNews

Úspory se před současnou inflací jen těžko ochrání, její dopady se ale dají alespoň mírnit. A jelikož ne každý je fanouškem investování, nezbývá než se zaměřit na nabídku úročení peněz na běžných, spořicích a termínovaných účtech. Spořicí účty dnes navíc nabízejí ve srovnání s dobou před dvěma lety velmi slušné výnosy, navíc s minimálním rizikem

Češi tak upínají směrem ke svým spořícím či termínovaným účtům, čím dál větší pozornost. To ostatně podporují data České národní banky. Její statistiky ukazují na trend nárůstu peněz vložených do termínovaných účtů. Ještě na začátku roku 2021 tam měli lidé v tuzemsku uloženo zhruba půl bilionu, dnes se částka pohybuje okolo 800 miliard korun.

„Ty nejběžnější finanční produkty, jako jsou spořicí a termínovaný účet, zažívají od loňského jara díky vyšším úrokům České národní banky renesanci. Některé banky u spořicího účtu nabízejí i šestiprocentní zhodnocení, u termínovaných účtů i o desetiny vyšší,“ potvrzuje trend finanční poradce skupiny Partners David Kučera.

Podle něj ještě koncem roku 2021 bylo přitom u spořicího účtu terno dvouprocentní úročení vkladů.

Zvláště závěr loňského roku přinesl klientům nejen vyšší úrokové sazby, ale také nové možnosti. Českým klientům představila svůj nový produkt slovenská Všeobecná úverová banka (VÚB Banka), která rovnou nabídla velmi zajímavý úrok a podmínky.

Nezahálely ale ani další bankovní domy, jejichž úrokové sazby se nejčastěji pohybují v rozmezí 4 až 6 procent. A jak byl konec roku rušný a banky se předháněly, nyní je situace klidná, sazby se od ledna nepohnuly ani jedním směrem.

Nejvyšší úrokové sazby v ČR momentálně nabízí:

  • VÚB Banka
  • Max Banka
  • UniCredit Bank

Pomyslnou první příčku obsadil zmíněný „nováček“. Je jím Spoření bez limitů od VÚB Banky s aktuálním úrokem 6,15 procenta, kterým se úročí veškeré vklady, aniž by byla stanovena jejich horní hranice. Slovenská VÚB Banka s tímto produktem loni poprvé oslovila retailové klienty na českém trhu, dosud byla známá spíše v podnikatelském prostředí. Její pražská pobočka se přitom otevřela už v roce 1991 a po rozdělení Československa získala povolení ke svému dalšímu působení.

V těsném závěsu za VÚB Bankou se drží spořicí účet od Max banky (dříve Expobank CZ), který nabízí úroky ve výši 6,01 procenta, rovněž bez omezení výše vkladu. Třetí místo potom patří UniCredit Bank a jejímu Běžnému účtu na spoření, na kterém se vklady do výše 500 tisíc korun úročí sazbou 6 procent.

Trinity Bank láká na akci Dobrý klient

U Trinity Bank mohou klienti v rámci marketingové akce Dobrý klient získat spořicí účet Výhoda+ s roční úrokovou sazbou 5,68 procenta na vklady do výše 500 tisíc korun. Klienti Creditas potom na základním Spořicím účtu + získají úrokovou sazbu 5,6 procenta, a to rovněž na vklady do 500 tisíc korun.

Raiffeisenbank, mBank a Fio banka nabízí 5,5 procenta, limit úročení se ale velmi liší

Úrokové sazby 5,5 procenta mají na svých spořicích účtech klienti hned tří bank:

  • Raiffeisenbank
  • mBank
  • Fio banka

Raiffeisenbank touto sazbou úročí vklady do výše 500 tisíc korun na spořicím účtu HIT PLUS, jedinou podmínkou jsou vždy alespoň tři platby kartou v jednom měsíci.

Dalším způsobem, jak získat úrokovou sazbu 5,5 procenta, je mSpoření od mBank. Jedná se o funkci běžného účtu, kdy se s každou platební transakcí odkládá drobná částka. Může se jednat o pevnou částku, procento z platby nebo její zaokrouhlení. Tyto částky se následně úročí do limitu 100 tisíc korun. Kromě toho je možné založit si až čtyři spořicí účty eMax Plus, přičemž na každém z nich lze čtyřprocentní sazbou úročit vklady do výše 500 tisíc korun.

Poslední jmenovanou je Fio banka, která rovněž nabízí dva typy spořicích účtů. Sazbou 5,5 procenta se na Fio kontě úročí vklady do výše 200 tisíc korun. Na Fio spořicím účtu lze potom využít čtyřprocentní úročení bez omezení výše vkladu. „Nejefektivnější je vložit 200 tisíc korun na Fio konto s vyšší sazbou a další volné peníze na Fio spořicí účet.

Nově také máme spořicí účet určený i přímo pro právnické osoby. S roční sazbou 3 procenta jim tak nabízíme jeden z nejvýhodnějších spořicích účtů na trhu,“ komentuje aktuální nabídku spořicích produktů obchodní ředitel Jan Bláha.

Česká spořitelna a Komerční banka motivují k investicím

U České spořitelny i Komerční banky se klienti také mohou dostat na zhodnocení 5 procent. Ovšem podmínky už nejsou tak jednoduché. Komerční banka nabízí bez pravidelného investování 3,5 procenta, na další 1,5 procenta dosáhnou klienti, kteří pravidelně investují minimálně 1500 korun měsíčně. Spořitelna úročí standardně sazbou 4 procenta, bonusové procento navíc je pak také pro pravidelně investující klienty. U obou těchto bank se pak nabídka vztahuje na vklady do 200 tisíc korun. 

Spořicí účty: Sledujte podmínky a pásma úročení

Sledovat aktuální nabídku úročení u spořicích a případně i termínovaných účtů se vyplatí i domácnostem s nižšími úsporami. Obecně pak přitom platí, že vyšší úroky na těchto účtech nabízí spíše menší banky, které se jimi snaží přilákat nové klienty.

„I banky ale pracují s marketingem, proto je třeba sledovat konkrétní nabídku podrobně a zaměřit se především na podmínky nabízených úroků a limity úročení (viz tabulka),“ doplňuje David Kučera, s tím, že klienti nesmí zapomenout ani na to, že připsané úroky banka poníží o patnáctiprocentní srážkovou daň.

Spořicí účty se těší velkému zájmu, s rezervami je to horší

Rychlé zdražování, inflace a s ní související ztráta hodnoty peněz, a současně několikrát zvyšované sazby ze strany ČNB a komerčních bank se projevují ve zvýšeném zájmu klientů o spořicí účty.

Alespoň jeden spořicí účet má 61 procent Čechů starších 26 let. Téměř polovina z nich (49 procent) si na něj uložila desítky tisíc korun, mezi 100 až 500 tisíci korun to bylo 43 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu, který si na přelomu loňského října a listopadu nechala zpracovat Expobank CZ, nyní Max banka.

Neméně zajímavé výsledky potom prezentovala i Česká spořitelna. Podle údajů z tiskové zprávy vydané konce loňského června využívá spořicí účet (výhody Plus účtu) už více než 1,85 milionu klientů, což je 90 procent primárních bankovních klientů Spořitelny.

Kolik konkrétně si Češi dokáží měsíčně naspořit?

Podle Asociace českých stavebních spořitelen si do 2 tisíc korun zvládne odkládat každý měsíc stranou 47 procent Čechů, přičemž více než třetina lidí má aktuální úspory v částce do 50 tisíc korun. Dalších 30 procent lidí odkládá měsíčně mezi 2 a 5 tisíci korunami a asi čtvrtina Čechů pak dokáže odložit více než 5 tisíc korun za měsíc.

Zdroj: e15.cz