Deset nástrah, které na vás mohou číhat při investování do fondů

Investovat podle sebe. To si přejí mnozí investoři. Proto vsadí na ETF, tedy burzovně obchodované fondy. Zájem o takové investice se výrazně zvedá. Jaké jsou výhody i nástrahy tohoto investičního nástroje, popisuje Josef Uchytil, finanční poradce skupiny Partners.

Vydáno: 29. 5. 2023
Kategorie: Investice
Zdroj: PartnersNews

Někde jste slyšeli, že byste měli investovat a že byste neměli platit zbytečné poplatky. V uších vám stále zní „É-Té-eF“. Vyrážíte na internet a hledáte, jakou cestou se vydat.

Burzovně obchodované fondy (ETF) se těší čím dál větší oblibě. Tyto fondy lze prostřednictvím brokerů kdykoli koupit, ale i kdykoli prodat. Stejně jako třeba akcie. Jejich výhoda je, že investují do burzovních indexů, což znamená, že investice do nich jsou na rozdíl od investic do jednotlivých akcií diverzifikované.

Je však dobré mít alespoň základní informace, jak se ve všech možných i nemožných nabídkách orientovat, nevsadit na špatnou kartu a nepodléhat emocím. Číhat na vás může následujících deset nástrah:

1. varování: Víte, kam peníze posíláte?
Ušetřit na nákladech zní sexy. Nikdo nechceme platit nic zbytečně. Heslo „zero comission“ zní hodně dobře. Dejte ale pozor, co se za ním skrývá. Velmi často to, že ve skutečnosti peníze svěřujete tu společnosti, kterou vlastní dva Bělorusové, tu společnosti, která má nejbližší zastoupení v Maďarsku. Při hrátkách s pár stovkami měsíčně to asi tolik nevadí. Vy ale chcete vybudovat majetek – a o něj byste neměli přijít.

2. varování: Je to opravdu „levné“?
Rozhodnete se využít některou z platforem zde v ČR. A ejhle, najednou to není jen o poplatku ve výši 0,1– 0,3 % p. a. za nákup ETF, ale typicky o 1% poplatku p. a. Argument: „Kupujte ETF, abyste neskončili jako aktivně spravované otevřené podílové fondy pod indexem,“ najednou přestává fungovat. Touto cestou totiž zaručeně skončíte cca 1 % p. a. pod indexem.

3. varování: Chcete slevu zdarma?
Zjišťujete, že byste mohli místo 1 % p. a. platit polovinu, pokud se upíšete na 15 let. Pokud dobu nedodržíte, sleva je ta tam. Pak s touto slevou raději vůbec nepočítejte. A raději se k ní snad ani nezavazujte. Je to stejné, jako byste ve fitku platili poloviční vstupné – a v okamžiku, kdy by vás napadlo chodit jinam, museli vstupné doplatit do plné ceny. Zpětně…

4. varování: Dokážete krotit své emoce?
Když všechno roste (jako například v roce 2021), daří se všem a všichni jsou guru na investice. Jakmile se na trhy dostaví korekce, propad, medvědí trh, může to být pro investora velmi těžká zkouška. Máte dost relevantních informací, jestli je pokles vaší investice v pořádku? Umíte tyto informace vyhodnotit? Máte dost síly a odvahy postavit se vlastním emocím, které vzbudí pohled na klesající hodnotu vašeho majetku? Zvládnete to bez parťáka, který dokáže uklidnit, případně ukázat příležitost v tom, kde investor vidí jen samou hrozbu?

5. varování: Máte křišťálovou kouli?
Mnoho nezkušených investorů se snaží tzv. „časovat trh“ – tedy vstoupit na trh, když je „nízko“, a vystupovat, když je „vysoko“. Zlaté investiční pravidlo zní: Nelze časovat trh. Typicky nejrůstovější dny přicházejí po největších propadech. Kde je vrchol a kde dno, víme VŽDY až ex post. Snaha časovat trh vede zaručeně ke ztrátám nebo ušlým příležitostem.



6. varování: Když dva dělají totéž, je to opravdu totéž?
Aktivně spravované podílové fondy jsou tu s námi už desítky let. Jsou mezi nimi hotové propadáky, jsou mezi nimi fondy, které účtují dvojí poplatky, ale také fondy, jejichž portfoliovým manažerům se daří překonávat index nebo se ho alespoň držet. Dokážete-li kvalitu správce posoudit, máte vyhráno.

7. varování: Chcete produkt, nebo službu?
I kdyby aktivně spravovaný fond ztrácel oproti benchmarku, přináší jednu obrovskou výhodu – můžete si spolu s ním „koupit“ službu investičního poradce. Část správcovského poplatku totiž putuje právě za ním. A právě schopný investiční poradce vás podrží při poklesech, doporučí změny v portfoliu, když je to žádoucí, nadváží to, co je potřeba nadvážit apod. A hlavně – pomůže vám nastavit a držet strategii, abyste si naplnili své cíle.

8. varování: Jste dostatečně disciplinovaní?
Zkoumáte možnosti, studujete, rozhodujete se, kterou cestou se vydat. A najednou utečou dva roky, aniž byste začali investovat. Řeknete si: „No co, co jsou dva roky v životě lidském?!“ Realita je ale krutá. Pokud začnete investovat o dva roky později, můžete ve výsledku přijít o stovky tisíc. Výše nákladů (ať vstupních nebo průběžných) je pak zcela zanedbatelná. Na jedné straně pár desítek tisíc ušetříte, přijdete ale o výnos. A co je zásadní si uvědomit – přijdete o výnos nikoli prvních dvou let, ale těch posledních. Začít o dva roky dříve totiž znamená o dva roky zkrátit svůj investiční horizont.

9. varování: Chcete i tak ETF?
Může být. Pak se ovšem připravte, že služba investičního poradce bude placena „bokem“ a bude to klidně 0,9 % p. a. (méně než české platformy, ale ne zadarmo). Abychom byli fér, ETF mají jednu nespornou výhodu – máte s nimi jistotu, že s výnosem nebudete více než 1,2 % p. a. pod indexem.

10. varování: „Filozofické“
Pasivní investování (ETF, indexové fondy) sází na to, že je trh „efektivní“, že je správně oceněn. Vužívá či zneužívá toho, že dostatek hráčů – profesionálů – skrze své analýzy dokáže najít správnou valuaci. Pokud by se nějaká velká firma, jejíž akcie jsou v indexu, dostala do potíží, manažer portfolia sníží jeho expozici v aktivně řízeném fondu, případně se ho zcela „zbaví“. V ETF si bohužel ztrátu „odžijete“.

Resumé
Ať už se vydáte cestou ETF nebo klasickou cestou investování do otevřených podílových fondů (OPF), klíčové je, jestli dokážete věnovat dostatek svého času sledování vývoje, jestli zkrotíte své emoce, když se nebude dařit, jestli dodržíte strategii. Rozdíl v nákladech je vlastně marginální. Hlavně investujte a chtějte víc, než jen „levný produkt“.

Zdroj: iDNES.cz Premium