5% PRO BANKY A JEN 2% PRO KLIENTY☹

Závěr: opravdu nemá smysl nechávat ležet své finanční prostředky na nízkoúročených běžných účtech!

Vydáno: 24. 8. 2023

Velmi zajímavá statistika byla publikována ČNB v jejím pololetním měnovém reportu.

Dle informací v dané pololetní zprávě průměrně skoro 5% z každé uložené koruny českých domácností inkasovaly české bankovní domy. Aktuálně banky mohou své peníze už od června 2022 ukládat u centrální banky za 7%, avšak jejich klientům průměrně vyplácely z úspor jen 2%.

Tady je jasným důvodem nízká ochota lidí převádět své úspory z běžných účtů s prakticky nulovým úrokem na konta s vyšším výnosem – sazby jsou vysoko už více než rok!

Jak uvádí samotná zpráva ČNB, hlavním vlivem tak nízkého úročení úspor je stále významný podíl vkladů na běžných účtech s velmi nízkou úrokovou sazbou.

Závěr: opravdu nemá smysl nechávat ležet své finanční prostředky na nízkoúročených běžných účtech!

1. na běžném bankovním účtu držte tolik peněz, kolik potřebujete na útratu a trvalé příkazy v daný měsíc

2. na základní rezervu (kolem 50.000,-kč) doporučujeme spořící účet – lepší aktuálně nabízí kolem 5%, horší kolem 2-3%….

3. peníze, které budete potřebovat v horizontu do dvou let doporučujeme fondy peněžního trhu (Partners Rezerva, Conseq Repofond, atd..), kde aktuálně zhodnocení dosahuje přes 6%

4. jakékoliv další peníze či pravidelné investice, které mají sloužit k dosažení nějakých dlouhodobějších cílů nebo na důchod by již měly být řešeny individuálním investičním portfoliem

Všechny výše uvedené body doporučujeme probrat se svým finančním poradcem, který Vám nabídne řešení (sestavení individuálního portfolia) a pravidelně s Vámi toto portfolio aktualizuje.

Pokud máte zájem, rádi se s Vámi potkáme a navrhneme individuální řešení – aktuálně spravujeme našim klientům přes 200 mil.kč.