Co nového nám přináší novela silničního zákona?

Přehled základních změn pro rok 2024

Vydáno: 31. 8. 2023

1.     Řízení vozidla od 17 let – pod dohledem mentora

Novela zákona zavádí možnost řídit osobní auto pod dohledem mentora už od 17 let - tato novinka má podle vlády přispět k větší bezpečnosti na silnicích. Smyslem je získávání řidičských dovedností pod dohledem zkušeného řidiče. Člověk, který bude na jízdu dohlížet, bude muset být zapsán v registru řidičů jako mentor – těch může mít mladý řidič až 4. Zároveň musí být držitelem řidičského průkazu skupiny B alespoň deset let. Dále pak nesmí v posledních pěti letech přijít o právo k řízení vozidla a nesmí mít v bodovém hodnocení zapsán žádný bod. Mentor musí vždy sedět na předním sedadle vedle řidiče a nesmí být pod vlivem alkoholu nebo jiných látek. V případě policejní kontroly je povinen se prokázat a podrobit se zkoušce na návykové látky jako běžný řidič.

 

2.     Na dálnicích se bude moci jezdit až 150 km rychlostí – na vybraných úsecích

Jednou z nejvíce diskutovaných změn, které novela zákona o silničním provozu přináší, je zvýšení maximální povolené rychlosti na dálnicích ze 130 km/h na 150 km/h. Tato změna se však týká pouze vybraných úseků dálnic, které jsou pro tuto rychlost vhodné a bezpečné. Cílem této změny je umožnit plynulejší a efektivnější provoz na dálnicích, zatímco je stále kladen důraz na bezpečnost všech účastníků silničního provozu. Tato změna na českých dálnicích je v souladu s trendem okolních evropských zemích.

 

3.     Zpřísnění pokut – například za jízdu na červenou až 25.000,-kč, atd..

4.     Zmírnění pokut u menších přestupků z 2.000,-kč na 1.500,-kč – špatné parkování, jízda bez dokladů nebo nerozsvícená světla.

5.     Řidičský průkaz a ani technický průkaz vozidla nebude potřeba mít u sebe.

 

6.     Zjednodušení systému přidělování bodů (řidič dostane 2, 4 nebo 6 bodů) – za 12 bodů zůstává odebrání ŘP.